Santahaminan punavankihautausmaa 28.8.2015

Hautausmaa sijaitsee Santahaminan keskushietikon, Saharan,  länsireunalla. Varsukunnan ruokalaan, Leijona Cateringin ylläpitämään Ravintola Saharaan on matkaa 100 metriä. Perjantaina 28. elokuuta hautausmaahna tutustui Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kurssi.

Kuvat Jarmo Nieminen
IMG_9258 IMG_9261 IMG_9264 IMG_9338 IMG_9360

Miten Suomenlinnan vankileirien kuolin- ja hautastiedot koottiin

Helsingin sotasurmat –tutkimushankkeen päätehtävänä oli selvittää, ketkä Suomenlinnan vankileireillä (Suomenlinnan saarilla, Katajanokalla, Santahaminassa ja Iso-Mjölössä) menehtyneistä haudattiin Santahaminaan.

Työn lähtökohdaksi otettiin 2000-luvun alussa laadittu valtakunnallinen Suomen sotasurmat 1914–1922 -nimitiedosto. Helsingin tietojen varmistamiseksi luotiin tietokanta, jota varten skannattiin ja analysoitiin Kansallisarkistossa säilytettävät Suomenlinnan vankileirien vanki-, sairaala- ja kuolinkortistot. Työn tuloksena syntyi tietokanta 17 150 vangista. Osoittautui, että tuhansille vangeilla laadittiin useampia kortteja, kun heitä siirrettiin vankileirien eri yksiköihin tai osastoihin. Skannauksista syntyi yli 70 000 tiedoston tietokanta, jonka varmuuskopio luovutettiin Kansallisarkistolle.

Edellä kerrottu tietokanta yhdistettiin vankilapastori Johannes Kunilan kirjauksiin Suomenlinnan vankileireillä kuolleista, Suomen sotasurmat -tutkimushankkeen julkaisemiin tietoihin ja aiemmin julkaisemattomiin Santahaminan hautausmaapäiväkirjan tietoihin.

Suomenlinnan vankileireillä menehtyi yli 1 550 punavankia. Lisäksi voidaan osoittaa noin 50 henkilön kuolleen vankileiriltä vapautumisen jälkeen leireiltä saatuihin sairauksiin ja aliravitsemuksen seurauksiin.

Tämän tutkimushankkeen tuloksena varmistuttiin 1 554 vainajan henkilöllisyydestä, jotka kuolivat vankileirien aikana. Heistä 1 318 voidaan osoittaa haudatun Santahaminaan ja 106 vainajaa Malmille. Kyseiset vainajat on ryhmitelty tässä teoksessa matrikkeleihin vankileireittäin (Suomenlinna, Katajanokka, Iso Mjölö, Santahamina ja muualla kuolleet), keväällä teloitetut, valtiorikosylioikeuden päätöksellä teloitetut ja Santahaminaan haudatut Venäjän kansalaiset.

 

Selvitystyön tulos

Selvitystyön tuloksena syntyi myös matrikkeli 125:stä omaisille luovutetusta vainajasta. Heistä suurin osa toimitettiin Santahaminan hautausmaan kautta. Osa vainajista kaivettiin ylös Santahaminan paalumaasta ja luovutettiin omaisille.

Suomenlinnan leirien kaukaisimmat kuolemat tapahtuivat Porkkalan edustalla olevalla Makelon [Mäkiluodon] linnakesaarella. Saaressa menehtyneistä kolmesta punavangista kaksi haudattiin Santahaminaan ja yksi luovutettiin omaisille. Helsingin kuritushuoneella, Helsingin poliisikamarilla, Pasilassa ja Kirurgisessa sairaalassa kuoli ainakin 15 punavankia. Heidän hautaamisestaan Santahaminaan ei löydetty merkintöjä käytössä olleista lähteistä, paitsi Mäkiluodossa menehtyneistä.

Katajanokalla kuoli ainakin 38 punavankia. Heistä 15 haudattiin Santahaminaan. Muiden hautauspaikka jäi selvittämättä, ollen todennäköisemmin muu kuin Santahamina. Useat heistä (ainakin 11) oli haudattu Malmin hautausmaalle. Mjölössä [Isosaaressa] ja Suomenlinnassa menehtyneistä Venäjän kansalaisista 72 haudattiin Santahaminaan. Santahaminaan haudattiin myös kaksi liivinmaalaista ja kaksi latvialaista leireillä kuollutta.

Santahaminan vuoden 1918 hautauksista hautauspäiväkirjatiedot ovat tallella elokuun 8. päivästä lähtien. Kyseisestä päivästä alkaen on päiväkirjassa kirjaukset 598 hautauksesta. Lukuun sisältyy 52 Santahaminan kautta tapahtunutta vainajan noutoa tai lähettämistä omaisille.

Tämän julkaisun matrikkelissa on poikkeamia verrattuna Valtioneuvoston Suomen sotasurmat -projektin kokoamiin tietoihin. Näissä tapauksissa tutkimushankkeen matrikkeliryhmä on lukuisten selvitysten jälkeen päätynyt hautaustoimintaa johtaneen vankilapastori Johannes Kunilan, hankeen aikana tuotetun Suomenlinnan vankikortistot -tietokannan ja Santahaminan hautausmaapäiväkirjan tietoihin sekä Isosaaren osalta Harry Halénin ja erillistarkasteluissaTauno Tukkisen kokoamiin kirkonkirjalähteisiin.

2000-luvun alun valtakunnallinen sotasurmahanke ei käyttänyt lähteinään Suomenlinnan vankilapastorin laatimia muistiinpanoja eikä kuolinilmoituksia ja Santahaminan hautauspäiväkirjaa. Se on yksi syy, miksi nyt esitettävät tiedot poikkeavat kuolleiksi listattujen osalta Suomen sotasurmat 1914–22 -projektin tuloksista.

Kunilan merkitys

Vankilapastori Johannes Kunila teki ansiokkaan työn kirjatessaan ylös Suomenlinnan leireillä kuolleet ja Santahaminaan haudatut sekä yrittäessään selvittää vielä leirien päättymisen jälkeenkin, ketkä Suomenlinnassa olivat kuolleet. Hänen työnsä ansaitsee kiitoksensa verrattuna muiden vuoden 1918 ”valtiorikosvankileirien” toimintaan.

339 OMA_HI_548_Kunila_Johannes_cropattu

Kunilallakin tapahtui virheitä. Moni vangeista ei tien- nyt kotiseurakuntaansa (kirjoillaoloseurakuntaansa). Toiset eivät tienneet omaa ristimänimeänsä, kun heidät kirjattiin Suomenlinnaan vangiksi. Näiden henkilöiden henkilötietojen varmistaminen jatkuu edelleen. Kunilalla oli hyvät tiedot vainajista, jotka hän siunasi Santahaminan hautausmaalle, mutta vajavaiset tiedot erityisesti Katajanokalta ja kaupungista sekä Suomenlinnan leiriyksiköistä kaupungille toimitetuista ja mitä ilmeisimmin Malmille haudatuista vainajista.

Merkintä ”haudattu” tarkoittaa hautausta Santahaminaan. Jos lähdemainintana on (Kunila A+B) tai (SSSP, Kunila B) niin henkilö on katsottu haudatuksi Santahaminaan, kuten myös niiden vainajien osalta, jotka on kirjattu Santahaminan hautausmaapäiväkirjaan. Rajatapauksissa tiedot on varmistettu Suomenlinnan vankileirikortistojen tietokannasta.

Matrikkelissa esitetyt Santahaminan hautausmaan paalutiedot on kirjattu Santahaminan hautausmaapäiväkirjan merkintöjen mukaisesti, kuten myös Kunilan kirjaamat Iso Mjölössä kuolleiden henkilöiden arkkujen numerot.

LÄHTEET

Johannes Kunila: Luettelo Suomenlinnan vankilan kuolleista. TA.

Johannes Kunila: Suomenlinnan vankileirissä kuolleet ja Santahaminaan haudatut. KA.

Kalleinen, Kristiina: Iso-Mjölön venäläisvankien kohtalot sekä Helsingissä teloitetut venäläiset.Teoksessa Venäläissurmat Suomessa 1914-22. Osa 2.2. Sotatapahtumat 1918–22. Toimittanut Lars Westerlund. Valtioneuvoston julkaisusarja 3/2004.

Kalleinen, Kristiina: Oulun vangittujen venäläisten kohtalot. Teoksessa Venäläissurmat Suomessa 1914-22. Osa 2.2. Sotatapahtumat 1918–22. Toimittanut Lars Westerlund. Valtioneuvoston julkaisusarja 3/2004.

Kalleinen, Kristiina: Tornion tapahtumat ja venäläiset kevättalvella 1918. TeoksessaVenäläissurmat Suomessa 1914-22. Osa 2.1. Sotatapahtumat 1918–22. Toimittanut Lars Westerlund. Valtioneuvoston julkaisusarja 2/2004.

Loima Jyrki: Raudun taistelu ja venäläiset 1918. Teoksessa Venäläissurmat Suomessa 1914-22. Osa 2.1. Sotatapahtumat 1918–22. toimittanut Lars Westerlund. Valtioneuvoston julkaisusarja 2/2004.

Mjölön vankileirissä kuolleet ja Santahaminaa haudatut. Sisältyy Johannes Kunilan listaukseen Suomenlinnan vankileirillä kuolleet ja Santahaminaan haudatut. KA.

Santahaminan hautauspäiväkirja. Hämeenlinnan vankilamuseo.

Suomen Sotasurmat 1914–1922. Vuosina 1914–22 sotaoloissa surmansa saaneiden nimitiedosto.http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/main.

Santahaminan hautausmaapäiväkirja

Santahaminan hautausmaapäiväkirja

Jarmo Nieminen
1.8.2015

Suurikokoinen käsinkirjoitettu vihko lojui vuosikymmenet Helsingissä, Sörnäisten vankilan ullakolla muun materiaalin seassa. Kun vihko löydettiin vuonna 1995, se toimitettiin Hämeenlinnaan. Vihkon, tai paremminkin päiväkirjan, merkinnät kattavat hautaukset elokuun 8. päivästä maaliskuuhun 1919. Hautauskirjanpidon mukaan Santahaminaan haudattiin tuona aikana 575 vainajaa. Merkinnät alkavat paalusta numero 17 ja päättyvät paaluun numero 52. Paalun numero tarkoitti yhden päivän hautausta. Päiväkirjassa on myös merkinnät 53 teloitetun hautaamisesta ja 44 (45) vainajan luovuttamisesta omaisille. Vihkon alkuosa on kateissa. Oheinen luettelo on suora lainaus hautausmaapäiväkirjasta. Jni päivitys 11.11.2015.

XX haudankaivajia Santahaminassa kesällä 1918.img909

8.8.1918–11.3.1919

8.8.      Kolme ilmoitusta lähetetty 561–563.

8.8.      Anselm Rautasen omaisuus n:o 564.

9.8.      Yhdeksän ilmoitusta lähetetty.

9.8.      A. Ruotsalainen lähetetty köyhäinhoitohallituksen antamassa arkussa + kuolintodistus.

 

9.8.     PAALU 17

P-17

Santahaminaan haudattiin Horjellin johdolla, koska Silventoinen edellisenä iltana oli pidätetty vaatteitten näpistyksestä:

1) Pohja, Lauri.

2) Eriksson, Alfons.

3) Pajarinen, Nikolai.

4) Roinila, Viktor.

5) Hohtri, Emil.

6) Kantanen, Eetu.

7) Vikberg [Wikberg], Axel.

8) Johansson, Jalmar.

9) Lestelin, Emil.

10) Vest, Juho Oskar.

11) Lestelin, Manne.

12) Roth, Gunnar Rudolf.

13) Ojanen, Arttu.

14) Rantamäki, Juho.

15) Kallio, Frans.

10.8.   Kävin Etsivässä osastossa, josta Silventoinen vapautettiin ja toi hän anastamansa vaatteet takaisin, ollen ne vain lumppuja. Syytteestä luovuttiin Johtaja Neoviuksen suostumuksella.

12.8.   Vilhelmiina ? lähetetty henkivakuutuskaavake täytettynä. [Sukunimi epäselvä]

12.8.   Kymmenen ilmoitusta lähetetty.

 

13.8.   PAALU 18

P-18

1) Keko, Syrus

2) Kilpi, [Herman]

3) Pihlajaniemi [Pihlajamäki, Juho]

4) Imberg, Johan Albin.

5) Ranta, Karl Edvard.

6) Oras, Fredrik.

13.8.   Karl Heikki Seppälä lähetetty omaisille + kuolintodistus.

15.8.   Laiva tilattu klo 11. Vangit ja sotilaat klo puoli 10. Hiilisillalle.

15.8.   Aleksanteri Virolainen lähetetty Helsinkiin + kuolintodistus. [ei löydy matrikkelin lähteistä]

15.8.   Saksinen Onni lähetetty Helsinkiin + kuolintodistus.

 

16.8.   PAALU 19

P-19

1) Oksa, Karl Emanuel.

2) Blomqvist, Karl Antton.

3) Nylander, Mikko.

4) Salo, Juho Vihtor.

5) Voima, Johan.

6) Tammiluoto, Kerttu.

7) Riihelä, Onni.

8) Ruoho, Ville.

9) Laurits [Laurents], Jalmar.

10) Häsänen Onni.

11) Suominen, Verner.

12) Laak, Karl Johan.

13) Westerholm, Oskar Vilhelm.

17.8.   Viisi ilmoitusta tehty.

19.8.   Laiva ja vangit tilattu. Kaksi arkkua Gustafsvärdiin viety.

20.8.   A. B. Kottelin lähetetty Helsinkiin kuolintodistus.

 

20.8.   PAALU 20

P-20-21

1) Johansson, Verner Joh.

2) Latva, Vilhelm.

Järvinen, Martti.

3) Koskiranta, Paul.

4) Ramstadius, Frans.

5) Kanerva, Emil Joh.

6) Laaksonen, Viljo.

7) Reijonen, Evert.

8) Roine, Karl.

9) Strand, Axel Arvid.

sekä kaksi 20/8 teloitettua, jotka haudattiin erikseen [Johannes Helenius ja Kustaa Hongisto].

21.8.   Lähetetty neljä arkkua Gustafsvärdiin.

22.8.   Noudettu neljä teloitettua Gustafsvärdistä [Fredrik Jalava, Juho Laaksonen, Arvo Tuominen ja Kaarle Wuorenkaiku].

 

23.8.   PAALU 21

P-21-jatkuu

1) Suominen, Vieno.

2) From, Johannes.

3) Eklund, Jalmar Ferdinand.

4) Sundholm, Karl Viktor.

5) Vuorenpää [Wuorenpää], Karl Niklas.

6) Aalto, Frans Viktor.

7) Salomaa, Frans Emil.

8) Virtanen, David.

9) Malmstén, Karl.

10) Vestlin [Wesslin], Vihtori.

11) Helin, Lauri Armas.

12) Aalto, Alex Vilhelm

13) Rantala, Emil.

14) Eklund, Hjalmar.

15) Vasara, Kustaa Emil.

16) Hakulinen, Emil.

17) Virtanen, Svante Emmanuel.

18) Olin, Evert.

19) Suominen, Niilo.

20) Kallio, Juho.

sekä neljä, jotka teloitettiin 22.8. [Fredrik Jalava, Juho Laaksonen, Arvo Tuominen ja Kaarle Wuorenkaiku].

23.8.   Lähetetty viisi arkkua Gustafsvärdiin.

24.8.   Haettu Gustafsvärdistä neljä vainajaa.

26.8.   Johan Akseli Vuorimaa lähetetty omaisille + kuolintodistus.

Tilattu laiva + vangit. Arkkuja haettu Kuritushuoneelta.

 

27.8.   PAALU 22

P-22

1) Ylén, Hjalmar.

2) Ryhänen, Hjalmar.

3) Kaunisto, Willehard.

4) Aalto, Vilhelm Ferd.

5) Virtanen, Juho Ilmari.

6) Laaksonen, Frans Axel.

7) Syrjänen, Uuno Reinhold.

8) Korhonen, Herman.

9) Levänen, Kalle Willehard.

10) Aromaa, Antti Antinpoika.

11) Hurttila, Emil Johan.

12) Palmgren, Emil Rafael.

13) Riihinen, Kalle.

14) Karvinen, Taavetti.

15) Tarvainen, Armas.

16) Miettinen, Johan.

17) Enqvist, Adam Gustaf.

18) Vasström [Wasström], Gustaf Rafael.

19) Koskenheimo, Alfred.

20) Mäkinen [Mäki], Vihtori.

21) Juhola, Frans.

22) Nieminen, Aksel.

sekä 24.8. teloitetut

24) Oivanen [Frans, Arvo]

25) Partanen [Johannes]

26) Sikanen [Ville]

27) Melander [Alfred]

 

30.8.   PAALU 23

P-23

 

1) Kolsi, Viktor.

2) Lehtinen, Emil.

3) Mäkelä, Vilho.

4) Rantala, Arvo.

5) Anttila, Kustaa.

6) Alanko, Johan Herman.

7) Marttinen, Johan.

8) Mustonen, Aleksander.

9) Korttinen, Jalmar.

10) Vid [Wid], Albert.

11) Pekonmäki, Matti.

12) Hämäläinen, Taavetti.

13) Wahlström, Emil

14) Kaski, Armas.

15) Miettinen, Karl. [ei löydy Santahaminaan haudatut -matrikkelin lähteistä]

16) Andersson, John Evert.

17) Nyrberg [Myrberg], Johan Ilmari

18) Koskinen, Johan.

19) Ruusunen, Kust Frid.

20) Ahovaara, August.

21) Vuorio, Teodor.

22) Mäkelä, Viktor. [po Noppee, Aleksi Wilhelm Punkalaitumen Mäkelän kylästä, TT]

23) Kalenius [Gallenius], Vilho.

24) Kanerva, August. [ei löydy Santahaminaan haudatut -matrikkelin lähteistä]

25) Talpiainen, August.

sekä 30. pv teloitetut Backman [Johan], Rasmus [Emil], Antila [Eino].

31.8.   Konstantin Virtanen lähetetty omaisille + kuolintodistus.

2.9.      Fredrik Nyström lähetetty kaupunkiin + kuolintodistus.

 

3.9.      PAALU 24

P-24

1) Haarala, Väinö.

2) Aittomäki, Kalle Vihtor.

3) Laine, Johan Emil.

4) Salo, Uuno Emil.

5) Selin, Lauri Eljas.

6) Pietarinen, Antti.

7) Penttinen, Jalmar.

8) Kolehmainen, Oskar.

9) Kyläkangas, Oskar.

10) Järvinen [Järvimäki], Henrik.

11) Laine Aadolf.

12) Dufva, Joha.

13) Nordman, Frans.

14) Mäkilä, John.

15) Lintunen, Otto.

16) Kairenius, Karl.

17) Ithimaeus, Juho Villiam

18) Lind, Lauri.

19) Vainio, Joh.

20) Peltola, Frans.

21) Pöntinen, Juha.

22) Laiho, Erland.

23) Murto, Kalle Paavo.

3.9.      Jalmar Aaltonen lähetetty kaupunkiin + kuolintodistus.

3.9.      Juha [Johannes] Nakari lähetetty kaupunkiin + kuolintodistus.

5.9.      Kaarlo Stenman lähetetty kaupunkiin + kuolintodistus.

 

6.9.      PAALU 25

P-25

1) Friman, Armas Rafael.

2) Asikainen, Asarias.

3) Brander, Arvo.

4) Sinisalo, Hugo.

5) Strandberg, Arvid.

6) Vigren, Johan Oskar.

7) Rosvell (Rosnell], Atte.

8) Eriksson, Henrik.

9) Rissanen, Edvard.

10) Nurmi, Matti Anselm.

11) Salonen, Herman.

12) Leppänen, Kalle.

13) Ruokonen, Juho Robert.

14) Enne, Kustaa.

15) Palmgren, Wlhelm.

16) Ekström, Väinö.

17) Tammi, Karl Hjalmar.

18) Tamminen, Viktor.

19) Hukkinen, Oskar.

20) Holmström [Hamström], Viktor.

21) Korpela, Toivo.

22) Mattonen, Oskar Edvard.

23) Paltta, Gustaf.

sekä kuusi teloitettua: Vesa, Sjögren, Salminen, Raide, Mörn, Gylden.

7.9.      Lundgren [Algot] lähetetty omaisille kaupunkiin + kuolintodistus.

7.9.      Manne Häkkänen lähetetty omaisille + kuolintodistus.

7.9.      Erik Leino lähetetty omaisille + kuolintodistus

10.9.   Johan Stordell lähetetty kaupunkiin + kuolintodistus.

10.9.   Juho Henrik Härkönen lähetetty kaupunkiin + kuolintodistus.

10.9.   Jalmari Ritari lähetetty kaupunkiin + kuolintodistus.

 

10.9.   PAALU 26

P-26

1) Nurminen, Reinhold.

2) Salo, August,

3) Hakala, Jalmari.

4) Kaipainen, Edvard.

5) Louhio, Juho.

6) Kalli [Kallio], August.

7) Westerholm, Karl.

8) Valbom, Uno Aleksi.

9) Määttä, Juho.

10) Mäkelä, Vilho.

11) Katajasaari, Kalle.

12) Ala, Aleksi.

13) Lampi, Oskari.

14) Kuvaja, Kalle.

15) Järvinen, Väinö.

16) Halme, Henrik.

17) Andberg, Lauri

18) Virtanen, Viljo.

19) Laine, Jussi.

20) Hakala, Vihtori.

21) Råman, Yrjö.

22) Keränen, Kaarlo Aleksi.

23) Teinilä, Petter.

24) Sundqvist, Erik.

sekä viisi ammuttua Kolin [Karl], Helenius [Lauri], Sähkö [Joonas], Sundelin [Einar] ja Wiitaniemi [Viitaniemi Eenokki]].

11.9.   Vilhelm Raelma lähetettyomaisille + kuolintodistus.

11.9.   Arttu Heikkilä lähetetty omaisille + kuolintodistus.

12.9.   Juho Jokinen lähetetty Omaisille + kuolintodistus

12.9.   Viktor Berndtssonin leski kävi tuntemassa miestään ei ottanut häntä, pyysi hautamaan Santahaminaan. Vaatteita ei myöskään huolinut koska niin kuluneita.

13.9.   Viktor Berndtsson lähetetty omaisille Helsinkiin + kuolintodistus.

 

13.9.   PAALU 27

P-27

1) Mikkonen, Oskar.

2) Laine, Väinö.

3) Blomberg, Feliks.

4) Virtanen, Lauri.

5) Ritala, Väinö.

6) Ukkola [Nestor].

7) Tuomi, August.

8) Seppänen, Arvid Järvinen, Väinö.

9) Ollila Seppänen, Arvid Johannes.

10) Ollila, Arvid.

11) Michelsson, Lauri.

12) Pirinen, Erik.

13) Muhola [Muhonen], August.

14) Lehtonen, Arvid.

15) Veckman [Weckman], Otto.

13.9.   Seitsemän arkkua viety Gustafsvärdiin.

14.9.   Kustaa Robert Mettälä lähetetty omaisille Helsinkiin + kuolintodistus.

 

17.9.   PAALU 28

P-28-29-aukeama_edit

1) Silman [Sillman], Paavo.

2) Ropponen, Abel.

3) Aalto, Karl.

4) Kulovaara, Emil.

5) Hyypiä, Otto.

6) Riikkula, Niilo.

7) Tamminen, Otto.

8) Bom [Bomb], Vilho.

9) Kiuru, Pietari.

10) Vallin, Oskar.

11) Aho, Emanuel.

12) Heinonen, Wilho.

13) Ranta, Fredrik.

14) Lehtinen, Aarne.

15) Johansson, Frans.

16) Kruth, Vihtori.

17) Kylmänen, Heikki.

18) Lönnroth [Lönnrot], Johan.

19) Laaksonen, Edvard.

20) Yhtinen [Vyhtinen], Urho.

21) Hallström, Magnus.

22) Kalliomäki, Frans.

23) Härkälä, Karl.

24) Ekström, Emil.

25) Kanerva, Nestor.

26) Salomaa, Enok.

27) Akselin, Johan.

28) Blomqvist, Johan.

29) Lehto, Kustaa.

30) Lindfors, Viktor.

yksi tuntematon, joka oli tuotu Katajanokan kaupunkileiriltä. Myöhemmin saatu tietää että tuntematon oli Mauno Kolehmainen.

17.9    Emil Hölsä lähetetty kaupunkiin + kuolintodistus.

18.9.   Noudettu kaksi vainajaa Gustafsvärdistä.

19.9.   Viety seitsemän arkkua Gustafsvärdiin.

 

20.9.   PAALU 29

P-28-29-aukeama

1) Ojennus, Samuli Viktor.

2) Selin, Sulo.

3) Martelin, Anton.

4) Liikkanen, Anton.

5) Holopainen, Johannes.

6) Andström, Anton.

7) Männikkö, Johan.

8) Nygård, Kalle.

9) Sundström, Nestor.

10) Autio [Aulio], August.

11) Uski [Suur-Uski], Martti.

12) Ekman, Kalle.

13) Valkonen, Abel.

14) Saarinen, Johan.

15) Niinikangas, Väinö.

16) Lindström, Emil.

17) Löfgren, Kustaa.

18) Askolin, Väinö.

19) Suuronen, Oskar.

20) Virén, Johan.

21) Virtanen, Konsta.

22)

23) Kahdeksan ammuttua [Leo Aaltonen, Johannes Hassinen, Viktor Luoto, Aukusti Pohjonen, Toivo Suomela, Verner Wäre Juho Lehto ja Gustaf Strömberg].

24)

25)

26)

27)

28)

29)

30)

 

24.9.   PAALU 30

P-30

1) Ström, Gustaf.

2) Pohjanlehto, Sven.

3) Suomi, Frans.

4) Mikkelinen, Erhard.

5) Kääriä, Viktor.

6) Vienola, Toivo.

7) Nyström, Frans.

8) Åkerman, Viktor.

9) Borgman, Antti.

10) Andersson, Hog.

11) Rantanen, Vieno.

12) Rantanen, Ilmari.

13) Vuorinen [Wuorinen] Oskar.

14) Aro, Adolf.

15) Nyqvist, August.

16) Heinonen [Heimonen], Johan.

17) Holmsten Karl.

18) Fonsell, Gustav.

Kymmenen ammuttua [Walfrid Emil Ahlqvist, Arvo Haapanen, Wäinö Haavisto, Taavetti Marttila, Levi Pahlsten, Arvo Stenfors, Otto Teppana, Uuno Davidsson, Aatami Mielonen ja Karl Oksanen].

25.9.   Otettiin Santahaminasta ylös Karl Fredrik Laakso ja lähetetty omaisille.

26.9.   Tarkastettu Santahaminassa olevat ampumaradat.

27.9.   Eino Aarnio lähetetty omaisille Helsinkiin.

27.9.   Kaivettu ylös Santahaminasta Jussi Laine ja lähetetty Helsingin poliisikamariin.

 

27.9.   PAALU 31

P-31

1) Lehtimäki, Kustaa.

2) Korvensyrjä, Juho.

3) Ketonen, Kustaa.

4) Byman, Verner.

5) Kuusma [Kuusman], Vilho.

6) Peterkoff, Aksel.

7) Perho Aksel. Haudattu Santahaminaan 28.9.1918. Lähetetty omaisten mukana kaupunkiin 28.9.1918 (Kunila, Sl). Haudattu Malmin hautausmaalle 29.9.2015 (Mh, Jni 11.11.2015).

8) Heinonen, Martti.

9) Kuusisto, Johannes.

10) Salminen, Vilho.

11) Villberh [Willberg], Edvard.

12) Ahlstedt, Oskar.

13) Leivo, Toivo.

14) Laakso, Karl Rudolf.

Kymmenen ammuttua [Wiktor Heikari, Kaarle, Kautto, Karl Korander, Edvard Kurko, Toivo Rekola, Eemil Turpeinen, Vilho Kataja, Kaarle Pelander, Juho Rantanen ja Armas Salo].

 

1.10.   PAALU 32

P-32-34-aukeama

1) Ahlfors, Frans.

2) Saksberg Matti.

3) Varell, Edvard.

4) Holopainen, Abel.

5) Öhman, Johan.

6) Kilpinen, Johan.

7) Karlsson, Mauritz.

8) Holmström, Gustaf.

9) Kallberg, Frans.

10) Ojala, Kaarlo.

11) Nykänen, Martti.

12) Lahti, August.

13) Lindström, Gunnar.

14) Niinivirta, Jooseppi.

15) Koskinen, Karl.

16) Hirvinen, Leino.

17) Niemi, Jussi.

 

4.10.   PAALU 33

1) Rusanen, Johan.

2) Lagren, Herbert.

3) Ruoho, Albert.

4) Savander, Erik.

5) Ek, Emil.

6) Mustonen, Robert.

7) Lilja, Juho.

8) Vilén, Felix.

9) Holopainen, Einar.

8.10.   Kaivettu haudasta viime kuun 22.pnä kuollut ja 27.pnä haudattu Verner Rikhardt Byman ja lähetettiin ruumis laivalla kaupunkiin + kuolintodistus.

 

PAALU 34

1) Lehto, Klas Vilho.

2) Lahtinen, Ernst.

3) Pihl, Aksel.

4) Liljeroos, Kalle.

5) Salmi, Frans.

6) Ahokas, Matti.

7) Lehtilä, Niilo.

8) Vigren [Wigrén], Hjalmar.

9) Nieminen, Frans.

10) Jokinen, August.

11) Lehtinen, August.

12) Rajala, Frans.

13) Laine, Juho.

14) Lönnqvist, August.

15) Rautavaara, Väinö.

 

11.10. PAALU 35

P-35-36

1) Jokinen, Niilo.

2) Stenholm, Johan.

3) Rantanen, Frans.

4) Pakkanen, Viktor.

5) Mäkinen, Heikki.

6) Hurme, Juho.

7) Nummi, Anton.

8) Granberg, Juho.

9) Sirola, Antti Juhonpo.

10) Selin, Karl tuotu Katajanokalta.

11) Salmi, Johan tuotu Katajanokalta.

12) Blomberg tuotu Katajanokalta.

13) Tuntematon [Lindberg, Juho] tuotu Katajanokalta.

 

15.10. PAALU 36

P-36-38-vihkojen-sauma

1) Lindberg, Juho.

2) Karén, Oskar.

3) Eloranta, Klas.

4) Heinonen, Arvid.

5) Kantola, Taito.

6) Mikkonen, Emil.

7) Kyllönen, Frans.

8) Järvinen, Viljo.

9) Miekka, Johan.

10) Kauppinen, Nestor.

11) Erikson, Jaakko.

12) Ylikoski, Juho.

13) Suominen, Viktor.

15.10  Honka [Frans] lähetettiin kaupunkiin + kuolintodistus.

15.10. Lindroth [Oskar] lähetettiin kaupunkiin + kuolintodistus.

17.10. Lauren [Johan] lähetettiin kaupunkiin + kuolintodistus.

 

18.10. PAALU 37

1) Nordlund, Väinö.

2) Palonen, Aksel.

3) Henrikson, Henrik.

4) Sundström, Joh.

5) Lehmus, Kal.

6) Lindblom, Arttur.

7) Mäkinen, Aaro.

8) Tallqvist, Kustaa.

9) Lindwall, Frans.

10) Suoja, August.

 

22.10. PAALU 38

1) Ilmarinen, Johan.

2) Laaksonen, Aksel.

3) Saarinen, Vihtor.

4) Knagg, Arvid.

5) Vaahtera, Vilho.

6) Grönholm, Frans.

7) Holm, Isak.

8) Taivaltie, Paavo.

9) Nikkinen, Robert.

10) Jalo, Otto.

11) Jokinen, Vihtor.

12) Marjanen, Väinö.

23.10. Kalle Könnin ruumis lähetetty 18.10. kaupunkiin

23.10. Aksel Ohlsson [Olsson] 14.10. lähetetty kaupunkiin.

23.10. Verner Hindströmin ruumis lähetetty kaupunkiin jo 21.10. + kuolintodistus.

24.10. Allan Helenius lähetetty omaisille + kuolintodistus.

24.10. Kalle Koskinen lähetetty omaisille + kuolintodistus.

 

25.10. PAALU 39

P-39_edit

1) Andersson, Gustaf Verner.

2) Mäki, Johannes.

3) Stenbäck, Viktor.

4) Leverin, Kalle Oskar Augustinp.

5) Kujanpää, Frans Iisakki.

6) Heinonen, Valentin Juhonp.

7) Sirenius, Henrik Johan.

8) Renvall, Karl Oskar.

9) Koponen, Toivo.

4 tuntematonta.

26.10. Heikki Reinikka’n [Reinikka] ruumis lähetetty kaupunkiin + kuolintodistus.

28.10. Hjalmar Juslin lähetettiin omaisille kaupunkiin + kuolintodistus.

 

29.10. PAALU 40

1) Palmu, Karl Emil.

2) Salo, Kaarle Johannes Erkinpoika.

3) Närtröm-Vuorio, Aksel Albert.

4) Halonen, Aksel.

5) Mäkinen, Juho.

6) Henriksson, Sikstus Jalmar.

7) Majalahti, Johan.

8) Ihander, Kalle Herman.

 

1.11.   PAALU 41

P-40-41

1) Helenius, Vihtori.

2) Ikola, Urho.

3) Ojuva, Jalmar.

4) Mikkelsson, August.

5) Sandberg [Aaron].

6) Ruohoniemi, Evert.

7) Salminen, Frans.

8) Viksten, Oskar.

9) Aho, Emi.

4.11.   Rainer Hannulan ruumis lähetettiin omaisille kaupunkiin + kuolintodistus.

5.11.   Bruno Aksel Rissasen ruumis lähetettiin omaisille kaupunkiin + kuolintodistus.

 

5.11.   PAALU 42

P-42-44

1) Salo, Kaarle Kustaa.

2) Rantanen, Frans Edvard.

3) Järvinen, Frans Emil.

4) Laiho, Ivar Johannes.

5) Rintala, Eino Johannes.

6) Lehtinen, Väinö.

7) Laitinen, Tuomas.

8) Kivinen, Eberhard.

9) Friman, Artur Severin.

 

8.11.   PAALU 43

1) Numminen,Viktor.

2) Heino, August Iivar.

3) Järvinen, Juho.

4) Salonen, Juho Kustaa.

”Ote Suomenlinnan sotavankileirin hautaluettelosta 1918.”

 

12.11. PAALU 44

1) Grönholm,Gösta Fredrik.

2) Sylvander Karl Adolf. Hautaus peruutettu. Ei haud.

3) Jalava, Viktor Benhard.

4) Silferberg, Eino Johannes.

5) Hammar, Aksel.

6) Lankinen, Pekka.

7) Leino, Karl Fredrik.

8) Oksa, Ivan Sakeus.

9) Leivo, Kalle Iivari.

10) Martelin, Verner Albert.

11) Johansson, Frans August.

12) Labbas, Otto Kustaa.

13) Kallio, Frans Edvard.

14) Koivusaari, Emil.

15) Lehto, Juho Hjalmar.

16) Aaltonen, Frans Juho.

12.11. Lokakuun 29. päivän haudasta (järjestyksessä P 40,7) kaivettu ylös Johan Majalahti 12. 11. ylös ja lähetetty omaisille Helsinkiin.

13.11. Juho Lehtosen ruumis lähetettiin kuolintodistuksineen omaisten mukana kaupunkiin.

14.11. Heikki Akseli Penttilän ruumis lähetettiin kuolintodistuksineen kaupunkiin.

 

15.11. PAALU 45

P-45

1) Jokinen, Frans Artturi.

2) Lyly, Emil.

3) Lindroos, Oskar Wilhelm.

4) Fager, Oskar Nikolai.

5) Rainio, Oskar Aleksander.

6) Selenius, Einar Sigfrid.

7) Markkanen, Kalle Wiljam.

8) Alm, Karl Johan.

9) Suominen, Wiktor.

16.11. Valerian Eloranta lähetettiin kaupunkiin.

18.11. Otto Laakson ruumis lähetettiin kaupunkiin + kuolintodistus.

 

19.11. PAALU 46

P-46-47

1) Malmberg, Viktor.

2) Lehtinen, Vihtori.

3) Malmberg, J. Aleksander.

4) Lagerström, Arthyr Alex.

5) Lassila, Väinö Arvid.

6) Haavisto, Wäinö.

23.11. Arvo Vilho Sampon ruumis + kuolintodistus lähetettiin kaupunkiin.

25.11. Otto Vilho Nurmisen ruumis + kuolintodistus lähetettiin kaupunkiin.

 

29.11. PAALU 47

1) Lindqvist, Klas.

2) Honkaniemi, Frans.

3) Ömberg, Gustaf.

4) Seppo, Karl.

5) Koskinen, Johannes.

6) Blomqvist, Otto Olof.

7) Virtanen, Kalle Hemming.

8) Leppänen, Akseli.

9) Jokinen, Erik Johan.

28.11. Karl Viktor Nordbergin ruumis ja kuolintodistus lähetettiin omaisten mukana kaupunkiin.

28.11. Kalle Rajalan ruumis ja kuolintodistus lähetettiin kaupunkiin.

28.11. Frans Oskar Haaparannan ruumis ja kuolintodistus lähetettiin kaupunkiin.

3.12.   Sulo Jaakko Voiman ruumis ja kuolintodistus lähetettiin omaisille.

5.12.   Hugo Oskar Bomberg’in ruumis ja kuolintodistus lähetettiin omaisille.

 

6.12.   PAALU 48

P-48-51

1) Weslin [Vesslin, Veslin], Johan.

2) Alakoski, Hugo Nikolai.

3) Lainela, Juho Ernest.

4) Sukanen, Sulo Artturi.

5) Siljander, Einar.

6) Kanervo [Kanerva], Svante Johannes.

7) Ekman, Karl Henrik.

 

20.12. PAALU 49

1) Hakkarainen, Willw.

2) Westerberg, Johan.

3) Harju, Abel.

4) Jokinen, Ivar Alfred.

5) Nieminen, Martti.

6) Nyberg, Gustaf.

7) Johansson, Nils.

8) Siren, Karl Adolf.

 

15.1.   PAALU 50

1) Ottman, August.

2) Rautalin, Frans Erik.

3) Heinonen, Heikki.

4) Wirtanen, Erkki Johan.

15.1.   Einar Salmisen ruumis pyydettiin lähettämään omaisille.

 

11.2.   PAALU 51

1) Helminen, Juho.

2) Salminen, Einar.

3) Hilden, Karl Nestor.

4) Heerman, Karl.

 

11.3.   PAALU 52

P-52

1) Patänki [Patäng], Isak Viktor.

2) Tuomi, Kaarle Reinholdt.